FAQ
Hoe zien de premies voor zonnepanelen en thuisbatterijen eruit in 2024?
De Vlaamse Regering besliste op voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir om de premie voor nieuwe zonnepanelen een jaar eerder dan voorzien stop te zetten. Alleen zonnepanelen met een datum van indienstname (keuringsdatum) tot en met 31 december 2023 komen daardoor nog in aanmerking voor een premie, die maximaal 750 euro bedraagt. De tussenkomst van maximaal 375 euro die aanvankelijk voorzien was voor installaties geplaatst in 2024 wordt dus geschrapt. De ministerraad verankerde dat vandaag in regelgeving. “De prijzen zijn zodanig gedaald dat een extra subsidie vanuit het geld van de belastingbetaler niet meer nodig is” geeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir mee. https://www.vlaanderen.be/veka/nieuwsberichten/stopzetting-subsidie-voor-zonnepanelen-eind-december-in-regelgeving-verankerd
Laatste update op 06.05.2024 door Bram Van Dun.
Moet ik mijn dak volledig volleggen met panelen?
Heb je de ruimte en het budget, dan raden we momenteel aan om je dak volledig vol te leggen met zonnepanelen. De vergoeding die je krijgt voor de injectie van je stroomoverschot is vandaag hoog, en de verwachtingen zijn dat deze nog wel een tijdje hoog zullen blijven. Concreet moet je rekenen dat over een periode van 20 jaar je panelen energie gaan produceren aan een kleine 10 eurocent per kWh. Zolang de injectievergoeding boven dit bedrag ligt, is een zonnepaneelinstallatie hoe dan ook rendabel, zelfs als alles geïnjecteerd wordt en niets ter plaatse verbruikt. Daarenboven is alle energie die ter plaatse wordt verbruikt, ‘gratis’ energie, en bespaar je nog meer.
Laatste update op 04.10.2022 door Bram Van Dun.
Hoe lang gaat mijn PV-installatie mee?
- Zonnepanelen gaan lang mee en daar zijn 2 belangrijke redenen voor. (1) Er zijn geen bewegende onderdelen, waardoor slijtage heel beperkt is. (2) Ze worden heel stevig gebouwd omdat hun bestaansreden hier volledig van afhangt. Wie zou immers nog investeren in zonnepanelen als die gemiddeld na 5 jaar stuk zouden zijn. De standaard vermogensgarantie bij zonnepanelen is dat ze na 25 jaar nog 80% van hun maximum produceren, met een maximale afname van 0,6% per jaar. De door ons aangeboden panelen scoren hierop nog beter. (zie type panelen)
- De omvormer bevat veel elektrische componenten, waardoor die sneller stuk gaat. Dit is echter heel afhankelijk van de producent. Degelijke omvormers gaan tot 25 jaar mee, terwijl de basismodellen het veel vroeger kunnen begeven. De garanties bij Zonneregio Kempen variëren van 10 tot 25 jaar.
- Naast de componenten, is er ook nog de plaatsingsgarantie van de aannemer (tegen schade aan het dak) van 10 jaar.
- Je hebt natuurlijk niets aan garantie bij een failliet bedrijf. Campina Energie kiest daarom steeds voor financieel sterke bedrijven, zowel bij de producent (via TIER-kwalificatie) als bij de aannemer.
Laatste update op 20.03.2020 door Willem Janssens.
Hoeveel panelen heb ik nodig voor een elektrische auto?
Met 6 à 8 panelen op je dak, kan je met je elektrische auto jaarlijks 10.000 km rijden.
Laatste update op 20.03.2020 door Willem Janssens.
Kan ik een energielening krijgen?
Zonneregio Kempen bekijkt samen met de klant of bijvoorbeeld de Vlaamse MijnVerbouwLening mogelijk is en bezorgt hierover de nodige informatie. De aanvraag voor de lening wordt wel behandeld en geleverd door je lokale Energiehuis Kempen (ofwel IOK of Stadsregio Turnhout). Ook de eigen bank biedt dikwijls zeer voordelige “groene leningen voor energiebesparende maatregelen” aan die een PV-installatie mogelijk maken voor iedereen én de totale energiekost per maand ondanks de lening toch daalt.
De zon schijnt voor iedereen, toch?
Laatste update op 04.10.2022 door Willem Janssens.
Kan ik met batterijen volledig energie-onafhankelijk worden?
Neen, batterijen zijn op dit ogenblik nog heel duur en daarom slechts geschikt voor het opslaan van energie gedurende enkele uren/dagen en dus zeker niet voor het opslaan van elektriciteit in de zomer om deze in de winter te gebruiken. Het is dus beter (of toch zeker véél goedkoper) om aan het net gekoppeld te blijven.
Laatste update op 20.03.2020 door Willem Janssens.
Plaats ik mijn zonnepanelen best in verschillende oriëntaties?
Zonnepanelen worden meestal geplaatst in één beschikbaar dakvlak. Soms zijn er mogelijkheden om de zonnepanelen te plaatsen in meerdere oriëntaties. Het voordeel hiervan is dat de productie van zonne-energie beter gespreid wordt over de hele dag, en u dus meer ter plekke kan verbruiken. Uw eigenverbruik is dus hoger, waardoor u minder nettarieven betaalt.
Laatste update op 14.09.2020 door Willem Janssens.
Heeft een PV-installatie veel onderhoud nodig?
Neen. In sommige gevallen kan de productie van zonnepanelen wel verlagen door hardnekkig vuil (bijvoorbeeld in de stoffige omstandigheden van een bouwwerf, op plaatsen met veel vogels…). In dat geval kan het sporadisch reinigen van de zonnepanelen wel nuttig zijn. Heel zelden loopt er iets mis met de panelen of de omvormer. Hiervoor heb je garantie. De meeste merken voorzien dan ook een bijdrage voor de aannemer, zodat de herstelwerkzaamheden voor de klant helemaal gratis zijn.
Laatste update op 20.03.2020 door Willem Janssens.
Zijn zonnepanelen echt ecologisch?
Ja. De energie die nodig is om een zonnepaneel te produceren bedraagt tegenwoordig minder dan 10% van de energie die het zonnepaneel ooit zal voortbrengen. De meeste zonnepanelen bevatten weinig of geen zeldzame aardmetalen meer en kennen een hoog recyclagepotentieel voor silicium, glas en aluminium (tot 96% van het totaalgewicht). Dit wordt gereguleerd door de Europese organisatie PV cycle. Tussen producenten bestaan er wel nog grote onderlinge verschillen. Bij Zonneregio Kempen wordt daarom gekozen voor de beste leerlingen van de klas.
Laatste update op 20.03.2020 door Willem Janssens.